De opgravingen van het kasteel Huis ter Kleef in Haarlem eind vorige eeuw hebben een bijzonder rijke verscheidenheid aan dierlijke resten opgeleverd. Dit is mede te danken aan de destijds systematische en intensieve opgraving van het kasteelterrein door onder meer de Archeologische Werkgroep Haarlem. De afgelopen jaren is onder andere…
Het depot van Archeologie Haarlem bevat meer dan 100.000 vondsten: het grootste deel is aardewerk (waaronder veel scherven), maar er zijn ook bodemmonsters, houten voorwerpen, bakstenen, kilo’s dierlijk botmateriaal, menselijke skeletten, leren schoenen, glas, munten, sieraden en serviezen. De oudste vondst is 6.000 jaar oud, de jongste bijna 100 jaar.…
In de meivakantie kan je bij ons van alles beleven: kom opgraven als archeoloog voor een dag, doe een leuke (superhelden)speurtocht of kom knutselen. Zo kan je een middeleeuwse (pelgrims)insigne maken. Alle activiteiten en de toegang tot ons museum zijn gratis. Wij zijn open van woensdag t/m zondag van 13.00…
In 2023 heeft het Archeologisch Museum Haarlem aan de Grote Markt 19.263 bezoekers ontvangen. Dit bezoekersaantal is sinds de coronaperiode (2020) niet meer zo hoog geweest. Het museum is gelegen in de kelder van de Vleeshal. Ondanks de best onopvallende entree trekt dit gemeentelijke museum veel bezoekers die de trap…
Het bodemarchief van Haarlem is een waardevol bezit en is daarom een wettelijke taak van de gemeente om daar goed voor te zorgen. De gemeente Haarlem heeft daarvoor sinds 1982 een stadsarcheoloog en een archeologisch team in dienst. Alle archeologische vondsten die worden gedaan, mogen niet worden weggegooid. De gemeente…
Ons museum gaat volledig heringericht worden. Het college stelt voor om hier een bedrag van € 230.000 euro voor uit te trekken. Wij gaan volledig op de schop en krijgen een totaal vernieuwde presentatie. Het voorstel moet nog voor akkoord naar de raad. Sinds 1991 zijn wij gehuisvest in de…
Borden, trippen, tollen, een klapspaan, een vogelkooi en een middeleeuwse schep. De archeologische collectie hout uit Haarlem is eindeloos en bestaat uit gebruiksvoorwerpen die soms honderden jaren oud zijn. Op dinsdagavond 18 april (let op nieuwe datum!) komt archeoloog en houtspecialist Silke Lange meer vertellen over houtonderzoek en de houten…
In deze tentoonstelling staat een vondstcategorie centraal: hout. Hout werd al vanaf de prehistorie gebruikt om huizen mee te bouwen, kano’s of schepen mee te bouwen, waterputten mee aan te leggen, waterwerken en als materiaal voor talloze gebruiksvoorwerpen. Een bijzonder handig en veel gebruikt materiaal dus. Kommen, bezems en klapspaanIn…
Op zondag 5 maart komt verhalenverteller Monique bij ons een spannend verhaal vertellen, Monnikenwerk: over een raadselachtig houten beeldje. Luister naar het verhaal waarin de jonge vrienden Loua en Fedde op zoek gaan naar de herkomst van het historische houten beeldje in Haarlem. Dit beeldje is jaren geleden gevonden bij…
Van 4 tot en met 13 november doen wij mee aan de Haarlemse Kunstlijn met een bijzondere expositie waarbij wij samenwerken met de Haarlemse kunstschilder Erkin. Erkin is kunstschilder en hij maakt zijn werk in de fijnschildertraditie uit de zeventiende en achttiende eeuw. Hij is afkomstig Oezbekistan en woont en…