Menu Sluiten

Museum online

Natuurlijk is het het allerleukste om bij ons in het museum zelf aan de slag te gaan met opdrachten, onze mini opgraving en alle puzzels en kleurplaten. Maar omdat je nu niet het museum kunt bezoeken, komen wij online naar je toe! Hieronder vind je een aantal links naar spelletjes (Erfgoedtools) en leuke opdrachten die je ook thuis kunt doen. Natuurlijk is het nóg leuker om in het museum aan de slag te gaan dus wij hopen vooral dat je (wanneer het weer kan) een ons museum bezoekt.

Spelletjes online:
Wij hebben een aantal online spellen die je thuis kunt spelen. Veel succes en plezier ermee.
– Link naar het tegel-memoryspel van blauw witte tegeltjes die zijn opgegraven bij de Gierstraat
– Link naar het oud-nieuw spel: combineer een middeleeuws voorwerp (te zien in ons museum!) met een modern voorwerp. Weet jij in een keer wat bij elkaar hoort?
– Link naar het deel-geheel spel. Op de foto’s zie je schoenen en aardewerk uit de middeleeuwen. Kies jij het juiste stukje bij het complete voorwerp?

Kleurplaten:
Download hieronder een aantal leuke kleurplaten.
Kleurplaat van het Archeologisch Museum en archeologen aan het werk.
Een kleurplaat van het gebouw van het museum: de Vleeshal.

Cornelis digitaal:
Cornelis is onze middeleeuwse Haarlemmer. Zijn skelet is opgegraven in Haarlem in 2012 (bij de Botermarkt). Daar lag in de middeleeuwen een begraafplaats. De begraafplaats hoorde bij een gasthuis, dat is een soort ziekenhuis.

In het museum is behalve zijn skelet ook nog een reconstructie van Cornelis te zien. Wij denken dat Cornelis er zo uit heeft gezien:

Spellen en opdrachten over Cornelis
Speel het spel waarmee je van de schedel van Cornelis in 8 stappen naar zijn gezicht gaat. Weet jij in een keer hoe wij dit hebben gedaan?

Geef jij Cornelis een gezicht? De archeologen denken dat Cornelis er zo (zie hierboven) uit zag. Maak jij jouw eigen Cornelis? Geef hem haren, ogen, een muts of pet en laat hem eruit zien hoe jij denkt.

Woordzoeker: Cornelis heeft allemaal woorden door elkaar gezet in deze puzzel. Streep ze allemaal weg en maak van de overgebleven letters een nieuw woord. Ontdek jij het verstopte woord?

Knutselopdracht: skeletpret. Maak jouw eigen skelet van pasta of wattenstaafjes. Veel succes!

Film: verhalenvertelster Monique vertelt een spannend verhaal over Cornelis, de middeleeuwse Haarlemmer. Ga mee terug in de tijd, rechtstreeks vanuit het Archeologisch Museum Haarlem naar de middeleeuwen. Bekijk de film via ons YouTube kanaal.

Speel een online escape room
Puzzel je een weg door een aantal musea, waaronder ons museum in de spannende digitale escape room De Vacature. Je leest er hier meer over.

Mail ons
Mail een foto van jouw resultaat, knutselwerk en/of kleurplaat naar info@archeologischmuseumhaarlem.nl en wie weet komt jouw creatie op onze social media!