Menu Sluiten

Museum online

Natuurlijk is het het allerleukste om bij ons in het museum zelf aan de slag te gaan met opdrachten, onze mini opgraving en alle puzzels en kleurplaten.
Lukt het niet om ons te bezoeken, dan komen wij online naar je toe!
Hieronder vind je een aantal links naar spelletjes (Erfgoedtools) en leuke opdrachten die je ook thuis kunt doen. Natuurlijk is het nóg leuker om in het museum aan de slag te gaan dus wij hopen vooral dat je (wanneer het weer kan) een ons museum bezoekt.

Kinderspeurtocht door het historisch centrum van Haarlem: Ontrafel het mysterie van Haarlem

Deze speurtocht begint bij het Archeologisch Museum en eindigt daar ook weer. Onderweg kom je veel te weten over de gebouwen langs de route. Beantwoord de vragen en verzamel de letters om het geheime woord te vinden. Zo leer je ook nog eens wat leuks over je stad én ben je lekker buiten aan het speuren! Veel succes en plezier!

Download hier de speurtocht (PowerPoint bestand) en print de speurtocht uit met deze printinstellingen, dan kan je er makkelijk een boekje van maken:
> Dubbelzijdig afdrukken
> Pagina’s omslaan langs de korte rand
>Duur ongeveer 45-60 minuten.

Speel onze online spellen
Wij hebben een aantal online spellen die je thuis kunt spelen. Hartstikke gezellig en leerzaam ook nog!
– Speel het tegel-memoryspel van blauw witte tegeltjes die zijn opgegraven bij de Gierstraat
– Speel het oud-nieuw spel: combineer een middeleeuws voorwerp (te zien in ons museum!) met een modern voorwerp. Weet jij in een keer wat bij elkaar hoort?
– Speel het het deel-geheel spel. Op de foto’s zie je schoenen en aardewerk uit de middeleeuwen. Kies jij het juiste stukje bij het complete voorwerp?

Download hier een aantal leuke kleurplaten
Hou je van kleuren? Leef je dan hier uit met onze gratis kleurplaten!
Kleurplaat van het Archeologisch Museum en archeologen aan het werk.
Een kleurplaat van het gebouw van het museum: de Vleeshal.
Een kleurplaat van Graaf Willem II die onze stad in 1245 het stadsrecht gaf. Deze kleurplaat hoorde bij onze tentoonstelling Haralem en Hollant (2020-2021).

Cornelis digitaal:
Cornelis is onze middeleeuwse Haarlemmer. Zijn skelet is opgegraven in Haarlem in 2012 bij de Botermarkt. Daar lag in de middeleeuwen een begraafplaats. De begraafplaats hoorde bij een gasthuis, dat is een soort ziekenhuis: het St. Gangolfgasthuis. In het museum is behalve zijn skelet ook nog een reconstructie van Cornelis te zien. Wij denken dat Cornelis er zo uit heeft gezien.

Spellen en opdrachten over Cornelis
Speel het spel waarmee je van de schedel van Cornelis in 8 stappen een echt gezicht maakt. Met dit spel zie je hoe dit is gedaan. Lukt het om in een keer de juiste volgorde te bepalen?

Geef jij Cornelis een eigen gezicht? De archeologen denken dat Cornelis er zo (zie hiernaast) uit zag. Jij Maak jij jouw eigen Cornelis? Geef hem haren, ogen, een muts of pet en laat hem eruit zien hoe jij denkt.

Woordzoeker: Cornelis heeft allemaal woorden door elkaar gezet in deze puzzel. Streep ze allemaal weg en maak van de overgebleven letters een nieuw woord. Ontdek jij het verstopte woord?

Knutselopdracht: skeletpret. Maak jouw eigen skelet van pasta of wattenstaafjes. Veel succes!

Film: verhalenvertelster Monique vertelt een spannend verhaal over Cornelis, de middeleeuwse Haarlemmer. Ga mee terug in de tijd, rechtstreeks vanuit het Archeologisch Museum Haarlem naar de middeleeuwen. Bekijk de film via ons YouTube kanaal.

Speel een online escape room
Puzzel je een weg door een aantal musea, waaronder ons museum in de spannende digitale escape room De Vacature. Ga aan de slag als ethisch hacker en test verschillende beveiligingssystemen van musea. Onderweg moet je spannende opdrachten maken om verder te komen. Dit spel ontwikkelde wij samen met Novitas Heritage. Je speelt het spel hier.

Mail ons
Mail een foto van jouw resultaat, knutselwerk en/of kleurplaat naar info@archeologischmuseumhaarlem.nl en wie weet komt jouw creatie op onze social media!