Op zaterdag 23 november 2024 openen de deuren van de Bakenesserkerk van 11-16 uur voor het eerste Erfgoedfestival Haarlem. Deze dag staat in het teken van Erfgoed Haarlem in alle facetten: archeologie, monumentenzorg en bouwhistorie komen aan bod. Op deze dag vieren wij ook de 779e Verjaardag van Haarlem. Hier zullen wij ook uiteraard bij stilstaan: op deze dag in het jaar 1245 kreeg Haarlem stadsrechten!
Op het programma staat:
- korte lezingen over erfgoed projecten van de gemeente (zoals Haarlemse bruggen op kleur), het verduurzamen van monumenten, bouwhistorisch onderzoek en 6000 jaar archeologie van Haarlem.
- U kunt ook meer informatie krijgen over het Monumentenloket en een afspraak maken .
- Workshop uitzoeken van beerput materiaal en onderzoek aan dierenbotten,
- Er zijn archeologische en bouwhistorische voorwerpen te bekijken en speel de ‘1245 in archeologische vondsten quiz’
- Kinderactiviteiten: maak je eigen glas-in-lood boekenlegger, kleur een historische postkaart in en bouw met kastelenlego.
Dit is het lezingenprogramma (duur 15-20 minuten):
11.30 uur en 14.00 uur
Maarten Enderman, bouwhistoricus Haarlem: ‘Loden lijsten, Amsterdamse invloeden in Haarlemse gevels’
In sommige Haarlemse gevels is een horizontale loden lijn te zien. Wat stelt deze lijn voor en wat is de Amsterdamse invloed hierop? Stadsbouwhistoricus Maarten Enderman heeft onderzoek gedaan naar dit fenomeen en legt het uit.
14.30 uur
Wim de Wagt, erfgoedadviseur gemeente Haarlem: ‘Haarlemse bruggen op kleur’
Haarlem heeft vele prachtige, monumentale bruggen. De komende jaren worden ze gerenoveerd en krijgen ze ook hun fraaie, originele kleuren weer terug. Onlangs zijn de Gravestenenbrug en Schalkwijkerbrug opgeknapt.
12.00 uur
Anja van Zalinge, stadsarcheoloog van Haarlem : 6000 jaar Haarlem: een geschiedenis op grond van archeologische vondsten
Waar begint de geschiedenis van Haarlem? Bij de stadsrechten die de graaf van Holland verleende in 1245? Bij de allereerste middeleeuwse hoeves op het zand langs het Spaarne? Of bij de prehistorische jagers, verzamelaars en boeren die hier duizenden jaren geleden rondliepen? De Haarlemse bodem heeft de afgelopen twee eeuwen ontelbare sporen en vondsten prijsgegeven. Stadsarcheoloog Anja van Zalinge neemt u mee in de wereld van de hedendaagse archeologie en wat we daardoor weten over de (oudste) geschiedenis van Haarlem.
12.30 uur en 15.30 uur
Constantijn Huurman, erfgoedadviseur gemeente Haarlem: Monument verduurzamen? Een (gratis) DuMo scan helpt u op weg.
Het Monumentenloket Haarlem helpt monumenteigenaren op weg met het verduurzamen van hun panden. Eén van de mogelijkheden is het uitvoeren van een gratis DuMo scan. Aan de hand van een aantal Haarlemse voorbeelden vertelt één van de adviseurs hoe een DuMo scan kan helpen om de mogelijkheden in beeld te brengen.
Benieuwd wat zo’n advies inhoudt en hoe het tot stand komt? Kom naar het erfgoedfestival en ontdek of het ook iets voor uw pand is. Een bouwhistoricus en een energieadviseur gaan dan op onderzoek uit in uw pand en stellen een advies op voor een verantwoord en effectief maatregelenpakket.
13.00 uur en 15.00 uur
Raisa de Haas: Aan de slag met een monument? Vraag maar raak op het Monumentenloket!
Ben jij eigenaar van een monument en heb je vragen over onderhoud, verduurzaming of andere uitdagingen? Het Monumentenloket geeft advies bij zowel kleine vragen tot aan grotere plannen. Kom naar onze presentatie en ontdek hoe wij je kunnen ondersteunen bij het behoud en verbeteren van uw erfgoed. Samen maken we deze bijzondere panden toekomstbestendig.