Voor leerlingen uit van het voorgezet onderwijs bieden wij een educatieprogramma aan. Buiten dit programma is maatwerk ook mogelijk rondom een specifiek thema.
Verhalen uit de beerput – 1e en 2e klas voortgezet onderwijs
In Haarlem zijn meer dan 400 beerputten opgegraven. Wat zijn beerputten, wat is de functie en waarom heeft Haarlem er zoveel? Wat vertelt een beerput over de gebruikers van deze ‘afvalcontainer uit de middeleeuwen’?
Verhalen uit de beerput is een educatieprogramma voor de eerste- en tweede klas van het voortgezet onderwijs. Aan de hand van een echt archeologisch voorwerp (uit een beerput) gaan de leerlingen op onderzoeken uit. Ze bestuderen het voorwerp en verzamelen genoeg informatie om bijvoorbeeld een fictief verhaal erover te schrijven. Bijvoorbeeld hoe dit voorwerp in een Haarlemse beerput terecht is gekomen.
Ondertussen leren de leerlingen van alles over middeleeuws Haarlem en hoe het archeologisch onderzoek in z’n werk gaat. Ze krijgen opdrachten als het determineren en dateren van vondsten en leren verschillende typen aardewerk herkennen.
Praktische informatie
Een lesprogramma duurt ongeveer 90 minuten (incl. introductie in archeologie) en kost 70,00 euro per groep van maximaal 30 leerlingen.