Museum online
Aangezien het museum nog gesloten is, hebben wij leuke spelletjes en activiteiten online gezet op onze pagina museum online. Speel hier memoryspellen, maak je eigen Cornelis of kleur een van onze kleurplaten! Die kunnen thuis of in de klas gebruikt worden op het digibord. Vanaf 23 september zijn wij weer open en kan je altijd langskomen voor een speurtocht of een selfie met Cornelis!
Kinderen centraal
In het Archeologisch Museum ben je welkom met je klas, met je ouders en ook met een groep vriendjes en vriendinnetjes. Kom je met je familie, dan zijn er altijd leuke (gratis)doe- activiteiten te doen: ga bijvoorbeeld als een echte archeoloog zelf opgraven bij onze mini-opgraving. Of zoek uit wat mensen vroeger hebben gegeten bij de determinatie tafel. Puzzel de scherven weer in elkaar of speel het opgraafspel op een van onze computers. Er zijn ook altijd kleurplaten en speurtochten. En onze vitrines zijn laag zodat alle archeologische vondsten ook goed te zien zijn voor iedereen.

Kom langs met de klas
Wij verzorgen diverse educatieprogramma’s voor het basisonderwijs en voortgezet onderwijs die tegen betaling kunnen worden afgenomen. Wij voorzien ook in een programma voor de naschoolse opvang (NSO/BSO). Een groepsbezoek moet altijd minimaal 2 weken vooraf gereserveerd worden. Er is lesmateriaal dat op scholen gebruikt kan worden, ter voorbereiding op het museumbezoek en/of in het geschiedenis onderwijs.
En natuurlijk hebben wij heel veel leuke opdrachten voor onze kleine, individuele museumbezoekers. Zo is er een ‘kinderhoek’ met speur-en doe-opdrachten zoals onze mini-opgraving, speuren in de resten van de beerput en verschillende puzzels.
Opbouw van een museumles
Een museumles bestaat altijd uit een introductie over archeologie en het werk van archeologen en het museum door de museumdocent. Deze introductie wordt centraal gegeven bij de opgravingsreconstructie. Daarna gaan de leerlingen in groepjes (4 a 5 leerlingen per groepje) uiteen om opdrachten te maken. De leerlingen krijgen een eigen boekje met daarin alle opdrachten, ook leuk voor thuis!
Data, tijden en kosten van een schoolbezoek
Een schoolbezoek vindt altijd altijd plaats buiten openingstijden van het museum: op maandag en dinsdag tussen 10.00-16:00 uur en woensdag, donderdag en vrijdag tussen 10.00-12:30 uur. Dagen en tijden worden in overleg bepaald en op basis van beschikbaarheid. Een aanvraag voor een museumles dient minimaal twee weken van te voren doorgeven te worden. De kosten voor een museumles bedragen €70,00 euro per groep (max. 30 leerlingen).
Langskomen met een BSO of NSO
Wilt u langskomen met een groep van een BSO of NSO? Uiteraard verwelkomen wij u graag in ons museum. Echter voor groepen groter dan 6 kinderen gelden er wel speciale spelregels. Meer hierover kunt u hier lezen.
Reserveren of meer informatie
Wilt u een bezoek reserveren of meer informatie? Of heeft u een suggestie of wens voor een specifiek thema voor een bezoek met uw klas? Neem dan contact op met Marjolein van den Dries (educatie, aanwezig op maandag, woensdag en donderdag of vrijdag) via 023-5115031 of per e-mail naar mvddries@haarlem.nl
Tip: Leskist: een koffer vol scherven
U kunt bij ons gratis de leskist ‘Een koffer vol scherven’ lenen waarmee u zelf een archeologie les in de klas kunt geven.
Museum online
Kijk ook een bij ons online museum naar de downloads voor een aantal leuke digitale spellen. Die kunnen thuis of in de klas gebruikt worden op het digibord.