Menu Sluiten

Beleven

Voor wie meer wil weten over archeologie in Haarlem.
Onder onze voeten, gewoon op straat, op plekken waar je het soms helemaal niet verwacht, liggen de sporen van de lange geschiedenis van de stad verborgen. Stadsarcheoloog Anja van Zalinge vertelt in twee lezingen over de rijke geschiedenis en archeologie van Haarlem. Een lezing is op aanvraag te reserveren.

Praktische informatie:
Een lezing duurt ongeveer 1,5 uur en kan met een workshop worden uitgebreid. In de workshop gaat u onder begeleiding zelf aan de slag met archeologische materiaal.

Lezing: Tot op het bot
Een lezing over de archeologische opgravingen op de Botermarkt en het Begijnhof waarbij meer dan honderd menselijke skeletten aan de oppervlakte kwamen. Nog nooit eerder zijn er tijdens opgravingen in Haarlem zoveel tegelijkertijd en bij elkaar gevonden. Wat vertellen de skeletten uit de 15e eeuw ons over het leven in die tijd? In een lezing van 1,5 uur (evt. uit te breiden met een workshop) komt u hier alles over te weten. Lees meer over deze lezing en workshop in de flyer (PDF).

Lezing: 6000 jaar Haarlem
Waar begint de geschiedenis van Haarlem? Bij de stadsrechten die de graaf van Holland verleende in 1245? Bij de allereerste middeleeuwse hoeves op het zand langs het Spaarne? Of bij de prehistorische jagers, verzamelaars en boeren die hier duizenden jaren geleden rondliepen? In deze lezing van ongeveer 1,5 uur (evt. uit te breiden met een workshop) wordt de rijke geschiedenis van Haarlem uit de doeken gedaan aan de hand van talrijke vondsten. Lees meer over deze lezing en workshop in de flyer (PDF).