Menu Sluiten

Algemene informatie schoolbezoek


Een les in het leukste museum onder de grond

Een museumbezoek is weer mogelijk met de klas! Een museumles bestaat uit een introductie over archeologie, het werk van archeologen en het museum door de museumdocent. Deze introductie wordt centraal gegeven bij de opgravingsreconstructie. Daarna gaan de leerlingen in groepjes (4 a 5 leerlingen per groepje) uiteen om opdrachten te maken. Hiervoor is een standaard pakket aanwezig met opdrachten en vragen door het hele museum. De leerlingen krijgen per persoon een eigen opdrachtenboekje en na afloop een archeologiediploma.

Busvervoer: de Cultuurbus
Sinds 2023 is er een pilot met busvervoer voor een aantal (geselecteerde) scholen in Haarlem. Deze kunnen tegen een zeer gereduceerd tarief gebruik maken van busvervoer van en naar ons museum. Meer informatie is te vinden op de website van HART Haarlem.

Archeoloog in de klas: alternatief voor het museumbezoek
Lukt het niet om met de klas naar het museum te komen? Het is ook mogelijk om een les op locatie te boeken: archeoloog in de klas, het museum komt naar je toe! Deze les van ongeveer 90 minuten bestaat uit een klassikaal deel en een aantal opdrachten die de leerlingen in groepjes maken. En natuurlijk neemt de archeoloog ook echte archeologische vondsten mee naar de les! Voor meer informatie hierover kunt u contact opnemen met Marjolein van den Dries (educatie) via mvddries@haarlem.nl of 023-5115031.

Maatwerk is mogelijk
Op aanvraag en in samenwerking met de docent kan ook invulling worden gegeven aan een specifiek thema (bijvoorbeeld aansluitend op lessen in de klas over een specifieke periode of thema ).

Data, tijden en kosten
Een schoolbezoek vindt altijd altijd plaats buiten openingstijden van het museum: op maandag en dinsdag tussen 10.00-16:00 uur en woensdag, donderdag en vrijdag tussen 10.00-12:30. Dagen en tijden worden in overleg bepaald op basis van beschikbaarheid. Een aanvraag voor een museumles dient minimaal twee weken van te voren doorgeven te worden. De kosten voor een museumles bedragen €70,00 euro per groep.

Reserveren of meer informatie
Wilt u een bezoek reserveren of meer informatie? Of heeft u een suggestie of wens voor een specifiek thema voor een bezoek met uw klas?  Neem dan contact op met Marjolein van den Dries (coördinator educatie, aanwezig op maandag, woensdag en donderdag) via 023-5115031 of per e-mail naar mvddries@haarlem.nl 

Te leen: leskist: een koffer vol scherven
U kunt bij ons gratis de leskist ‘Een koffer vol scherven‘ lenen waarmee u zelf een archeologie les in de klas kunt geven.