Menu Sluiten

Nu te zien: Wie wat bewaart, heeft wat. Depotvondsten in de spotlights.

Het depot van Archeologie Haarlem bevat meer dan 100.000 vondsten: het grootste deel is aardewerk (waaronder veel scherven), maar er zijn ook bodemmonsters, houten voorwerpen, bakstenen, kilo’s dierlijk botmateriaal, menselijke skeletten, leren schoenen, glas, munten, sieraden en serviezen. De oudste vondst is 6.000 jaar oud, de jongste bijna 100 jaar. De tentoonstelling ‘Wie wat bewaart, heeft wat’ laat een kleine selectie vondsten zien uit het depot en vertelt het verhaal achter deze voorwerpen: van gewone, dagelijkse gebruiksvoorwerpen tot bijzondere, unieke of mysterieuze objecten.

Bewaren voor later
Alle archeologische vondsten die gedaan worden bij archeologisch onderzoek, mogen niet worden weggegooid of verhandeld. De gemeente heeft daarom een depot waar alle vondsten én opgravingsgegevens worden onderzocht en bewaard. De collectie kan veel informatie en verhalen prijsgeven over het leven in Haarlem in vroeger eeuwen. Vondsten worden ook uit aan musea en andere culturele instellingen uitgeleend of teruggebracht op de plek waar ze gevonden zijn.

Het depot bewaart dus ook de door archeologen verzamelde gegevens van opgravingen en onderzoek, zoals de documentatie over de vindplaats, de vondstomstandigheden, de tekeningen, foto’s en de rapportages. Zo blijft alle informatie centraal behouden en toegankelijk voor verder wetenschappelijk onderzoek. De collectie blijft groeien, want met ieder archeologisch onderzoek komen er vondsten en gegevens bij.

Neem een kijkje in ons depot!
Bij deze tentoonstelling organiseren wij rondleidingen in ons depot voor geïnteresseerden. U krijgt een rondleiding en kunt natuurlijk vragen stellen aan de beheerder van het depot.

Dit zijn de data en tijden waarop u welkom bent:
– dinsdag 4 juni 11.00-12.00 uur
– dinsdag 11 juni 11.00 -12.00 uur

U moet zich vooraf aanmelden voor een rondleiding door een e-mail te sturen naar: info@archeologischmuseumhaarlem.nl en geef in de mail aan welke dag, tijd en hoeveel personen u wilt aanmelden.