Menu Sluiten

Persbericht: 2023 Topjaar voor het Archeologisch Museum Haarlem. Ruim 19.000 bezoekers voor het kleine museum aan de Grote Markt

In 2023 heeft het Archeologisch Museum Haarlem aan de Grote Markt 19.263 bezoekers ontvangen. Dit bezoekersaantal is sinds de coronaperiode (2020) niet meer zo hoog geweest. Het museum is gelegen in de kelder van de Vleeshal. Ondanks de best onopvallende entree trekt dit gemeentelijke museum veel bezoekers die de trap afdalen. Eenmaal in het museum genieten zij van de talrijke Haarlemse archeologische vondsten, verhalen en kennisopdrachten voor jong en oud. Het museum is slechts twintig uur per week open verspreid over vijf middagen. Mede dankzij de inzet van de vele vrijwilligers die bij het museum actief zijn, is het museum gratis toegankelijk.

Het museum ontvangt veel enthousiaste bezoekers, gezinnen en toeristen uit binnen- en buitenland “Wat leuk dat je kan opgraven” of “Wat een klein maar (boordevol informatie) museum. Zeer leerzaam” zijn slechts twee citaten uit het gastenboek dat volstaat met enthousiaste reacties in verschillende talen. Vooral de vondsten zoals de middeleeuwse schoentjes, de vogelkooi, de Spaanse helm uit de Tachtigjarige oorlog en de stenen bijl van 6000 jaar oud blijven de bezoekers verrassen. Middenin het museum is een skelet te zien van een man die rond 1450 in Haarlem is begraven. Een reconstructie geeft een gezicht aan deze middeleeuwse man, die Cornelis is genoemd.

Daarnaast bezochten buiten openingstijden bijna 1500 leerlingen verspreid over 57 schoolklassen uit het basisonderwijs het museum voor een educatief programma. Schoolklassen die niet naar het museum konden komen, leenden de leskist ‘een koffer vol scherven’.

In 2023 heeft het museum ook veel bezoekers getrokken tijdens verschillende evenementen zoals lezingen, MuseumNacht Kids Haarlem, de Haarlem Urban Trail en de Open Monumentendagen.  

Jonge bezoekers tijdens de Museumnacht Kids speuren in de vitrines bij de superheldenspeurtocht (Foto: Archeologisch Museum Haarlem).