Menu Sluiten

Op dinsdagavond 18 april (i.p.v. 4 april) geeft houtspecialist Silke Lange een lezing over archeologie en houtonderzoek

Borden, trippen, tollen, een klapspaan, een vogelkooi en een middeleeuwse schep. De archeologische collectie hout uit Haarlem is eindeloos en bestaat uit gebruiksvoorwerpen die soms honderden jaren oud zijn. Op dinsdagavond 18 april (let op nieuwe datum!) komt archeoloog en houtspecialist Silke Lange meer vertellen over houtonderzoek en de houten voorwerpen van Haarlemse bodem.

In haar lezing gaat Silke in op alle facetten van hout en geeft voorbeelden uit haar dagelijkse praktijk. Bijvoorbeeld hoe blijft hout bewaard in de bodem, op welke manier behouden wij het hout voor de toekomst en vooral wat kan je door houtonderzoek nog meer over de voorwerpen te weten komen? Zoals de datering en herkomst van het hout en natuurlijk de vele verhalen die aan de hand van de Haarlemse houten voorwerpen te vertellen zijn.

Silke Lange is archeoloog en een van de houtspecialisten van in ons land. Zij is verbonden aan BIAX Consult en is betrokken bij talloze houtopgravingen in Nederland.

Praktisch
De lezing begint om 20.00 uur en vanaf 19.30 uur zijn de deuren van het museum open. Dan is ook de gelegenheid om de expositie Haarlemmer Hout te bekijken, waar deze lezing bij wordt georganiseerd. De toegang is gratis. Vooraf aanmelden is nodig i.v.m. het beperkt aantal zitplekken via een mail naarmvddries@haarlem.nl

Meer lezen?
NAR 54: Uit het juiste hout gesneden: In deze publicatie worden houten gebruiksvoorwerpen tot 1300 n.Chr onder de loep genomen, die zijn aangetroffen bij Nederlandse opgravingen in de periode 1997-2014. De publicatie is te downloaden op deze pagina.