Menu Sluiten

De verjaardag van Haarlem: het stadsrecht

Hoewel er al vanaf ongeveer 4.000 jaar voor Christus mensen rondlopen, leven en wonen op het grondgebied van Haarlem, tellen we voor de verjaardag vanaf het moment dat de stad stadsrecht kreeg: op 23 november 1245. Dit is juridisch gezien het begin van Haarlem als stad. Haarlem kreeg stadsrechten van Graaf Willem II, de graaf van Holland. Wat houdt het stadsrecht in en wat betekende dit voor Haarlem? Op 23 november is Anja van Zalinge te gast bij NH Radio en vertelt er alles over. Zij neemt ook een speciale gast mee; Cornelis van Haarlem!

Dit jaar vieren wij de 776e verjaardag van Haarlem. Het originele stadsrecht is te zien in het Noord Hollands Archief. Op 23 november is er ook speciaal voor de viering van de verjaardag voor alle bezoekers een stukje verjaardagstaart!

Het verhaal over de stadsrechten en het ontstaan van Haarlem van nederzetting tot stad, is ook in PDF hier te vinden.

Uitzending gemist?
Anja en Cornelis waren te gast bij NH Radio. Wie het gemist heeft: luister hier hun verhaal terug: Uitzending terugluisteren – NH Radio (vanaf 38.30 minuten begint het verhaal).