Menu Sluiten

Vier de 776e verjaardag van Haarlem met ons mee!

Op dinsdag 23 november viert Haarlem haar 776e verjaardag: de dag waarop de Haarlem in het jaar 1245 stadsrechten kreeg van graaf Willem II. Dit feestelijke feit wordt elk jaar gevierd met diverse activiteiten in de stad Haarlem. Dit jaar met een hele week feest! Van 19 tot en met 28 november zijn er tal van historische activiteiten in Haarlem. Een overzicht hiervan is te vinden op de website van de Verjaardag van Haarlem.

Ook het museum organiseert in samenwerking met Bureau Archeologie en het Gilde Haarlem een aantal activiteiten. Wij zetten alles op een rijtje:

Zondag 21 november. Middeleeuwse wandeling
Start wandeling: 13.30 -14.00- 14.30 -15.00 uur  (elk half uur start een groepje onder leiding van een gids)
Startpunt Archeologisch Museum Haarlem

Loop mee door de middeleeuwen!
Op zondag 21 november organiseren het Archeologisch Museum Haarlem en het Gilde Haarlem een wandeling door middeleeuws Haarlem.  De wandeling onder leiding van een stadsgids gaat langs zeven historische locaties in het centrum van Haarlem. Op elke locatie ontmoet je een Haarlemmer uit de middeleeuwen. Luister naar hun spannende verhalen over hun werk, de stad Haarlem en het leven in die tijd.

Op deze manier ontmoet je bijvoorbeeld Cornelis van Haarlem, de schilder Geertgen tot St. Jans, en de Waagmeester. Allemaal vertellen ze hun eigen, bijzondere verhaal over hun leven in middeleeuws Haarlem.

De lengte van de wandeling is ongeveer 2 km en de wandeling duurt ruim 60 minuten.

Aanmelden is nodig
Deelname is gratis, wel vooraf aanmelden via gildewandelingen@gmail.com . U kunt ook bellen: 06-16410803 op werkdagen tussen 09.00 – 10.00 of 18.00 – 19.30 uur.

Lezing 6000 jaar Haarlem. Archeologisch Museum Haarlem.
Dinsdag 23 november (NB zondag 21 november gaat NIET door).
Aanvang: 15.00 uur

Lezing: Zesduizend jaar Haarlem. Een geschiedenis op grond van archeologische vondsten
Waar begint de geschiedenis van Haarlem? Bij de stadsrechten die de graaf van Holland verleende in 1245? Bij de allereerste middeleeuwse hoeves op het zand langs het Spaarne? Of bij de prehistorische jagers, verzamelaars en boeren die hier duizenden jaren geleden rondliepen?

De Haarlemse bodem heeft de afgelopen twee eeuwen ontelbare sporen en vondsten prijsgegeven. In de lezing ZESDUIZEND JAAR HAARLEM neemt stadsarcheoloog Anja van Zalinge u mee in de rijke geschiedenis van Haarlem aan de hand van de talrijke sporen en vondsten die in Haarlem zijn gedaan. Ontdek het verhaal van Haarlem: zesduizend jaar oud en springlevend!

Aanmelden en Corona check verplicht
Aanmelden per e-mail naar: info@archeologischmuseumhaarlem.nl o. v.v. naam en aantal deelnemers.
Let op: voor de toegang tot het museum en de lezing is scannen van een coronatoegangsbewijs (CoronaCheck QR-code) nodig .

Zaterdag 20 en zondag 21 november
Kinderactiviteit: expeditie archeologie!
Archeologisch Museum Haarlem 13.00-17.00 uur. Gratis.

Ga mee op expeditie archeologie in het leukste museum onder de grond . Daal af naar het verleden van Haarlem 6000 jaar geleden en maak een reis door de tijd. Wie weet wat je allemaal onderweg tegenkomt… Aan de hand van de expeditie kaart vind je zelf de weg langs voorwerpen uit de prehistorie en de middeleeuwen. Plak de voorwerpen in de juiste vitrine en zoek zo de antwoorden op de vragen. Graaf onderweg op als een echte archeoloog, versier je eigen baardmankruik en verzamel genoeg letters om het geheime woord te vinden. Lukt het, dan verdien je een beloning! De expeditie kan tijdens openingstijden van het museum gedaan worden.

Maandag 22 november.
De steigers op rondom het ‘stedehys’ van Haarlem. Om 14.00-15.00- 16.00 uur. Duur ongeveer 45 minuten.
Maximaal 10 personen. VOLGEBOEKT.

22-11: De steigertocht mag doorgaan. Wij houden de groepen klein en het advies is om een mondkapje te dragen. Wij voorzien in een mondkapje voor wie deze is vergeten.

Het van origine middeleeuwse stadhuis, ooit een verblijfplaats van de graven van Holland, waaronder Willem II die Haarlems stadsrecht gaf, staat in de steigers. Het stadhuis wordt momenteel van top tot teen gerestaureerd. De gemeente Haarlem restauratiebedrijf Kernbouw geven ter ere van de verjaardag van de stad Haarlemmers de kans om een uniek kijkje te nemen bij deze restauratie. Stadsarcheoloog Anja van Zalinge en bouwhistoricus Maarten Enderman nemen een paar groepjes van 10 personen mee, dus meldt je snel aan, vol is vol!
Aanmelden verplicht: info@archeologischmsueumhaarlem.nl

Dinsdag 23 november Luister naar het verhaal over het stadsrecht op NR Radio
NH-radio- 10.30-11.00 uur.

Stadsarcheoloog Anja van Zalinge is geregeld te gast bij NH Radio om over een archeologisch-  en historisch onderwerp te vertellen. Als gast van June Hoogcarspel in het programma Junetottwaalf vertelt zij op 23 november alles over Haarlem in vroeger tijden en de verjaardag van Haarlem in het bijzonder. Wil je haar verhaal niet missen? Stem dan dinsdag rond 10.30 uur af op NR-radio.

Dinsdag 23 november
Archeologisch Museum Haarlem extra open!

13.00-17.00 uur

Bezoek het Archeologisch Museum Haarlem. Het museum is speciaal voor de verjaardag van Haarlem deze dag geopend van 13.00-17.00 uur. Toegang gratis!