Menu Sluiten

Het oudste konijn van Nederland

Onlangs is duidelijk geworden dat in Haarlem het oudste konijn van Nederland is opgegraven. De resten van het konijn zijn gevonden tijdens een opgraving van de slotgracht van het Huis ter kleef, Haarlems enige kasteel. Tegenwoordig is daar niet meer van over dan een ruïne en een klein gebouwtje waar nu yogalessen worden gegeven. Maar in de middeleeuwen werd hier een grote woontoren gebouwd, die uitgroeide tot een heus kasteel, dat bekend staat als Huis ter Kleef.

Heel veel dierenbotten én konijnen!
Tijdens het onderzoek naar de vele dierenbotten die bij Huis ter Kleef gevonden zijn, zowel in het kasteel als in de slotgracht, zijn vele soorten dieren vastgesteld. De botten zijn vooral slachtafval geweest, de restanten van wat er in de keuken werd bereid en aan tafel werd opgegeten. Deze maand is duidelijk geworden dat onder de vele soorten dierenbotten zich ook veel botjes van konijnen bevinden . Een paar van die konijnenbotjes, een stel ribbetjes, zijn opgegraven op de binnenplaats. Dit is een van de oudste plekjes van het kasteel. Deze botjes blijken nu de oudste van Nederland te zijn!

Luister naar het verhaal van de konijnen van huis ter Kleef
Wil je meer weten hierover? Luister dan dinsdag 11 augustus naar NH Radio, naar het programma June tot Twaalf waarin stadsarcheoloog Anja van Zalinge alles verteld over deze unieke vondst in Haarlem! Uitzending gemist? Lees het verhaal hier terug in een PDF.