Menu Sluiten

Bezoek kasteel Huis ter Kleef (in de Haarlemmer Kweektuin) tijdens de Nationale Archeologiedagen op zaterdag 17 juni 2023

Op de plek van de Haarlemmer Kweektuin stond ooit een imposant kasteel: Huis ter Kleef . Het is gebouwd in de 13e eeuw en heeft adellijke bewoners gehad, zoals de familie Van Cleeff en de Van Brederodes. Het kasteel kende spannende tijden met ontvoeringen, hagenpreken, feesten en partijen en een inname door Spaanse soldaten.

Zicht op de ruïne van Huis ter Kleef

Dit jaar herdenken we  450 jaar ruïne, in het jaar 1573 werd het kasteel door de Spaanse belegeraars grotendeels verwoest. Nu zie je er niet veel meer van terug dan een ruïne. Op zaterdag 17 juni wordt de geschiedenis van het kasteel weer tot leven gewekt!

Kom langs tijdens het archeologieweekend bij (voormalig) Huis ter Kleef in de Haarlemmer Kweektuin. Zaterdag 17 juni van 10.00 -16.00 uur zijn hier tal van activiteiten voor jong en oud. Op dit moment wordt er ook nog volop gewerkt door de archeologen van de gemeente Haarlem aan de publicatie van de onderzoeksresultaten van de opgravingen die bij Huis ter Kleef plaatsvonden. Tijdens het archeologieweekend zijn er lezingen waar meer over het onderzoek en de resultaten wordt gedeeld. Ook is er een kleine expositie te zien waarbij de resten van dierlijk botmateriaal centraal staan. Zo wordt er aandacht geschonken aan wat er allemaal gegeten werd door de bewoners van Huis ter Kleef.

Op zaterdag 17 juni worden er diverse (gratis) activiteiten voor jong en oud georganiseerd. Het programma bestaat uit:

 • Korte lezingen (ongeveer 15 minuten) over de historie en archeologische onderzoeken bij Huis ter Kleef:
  • 10.30- 12.00 en 14.00 uur: Speuren naar muren en scherven – de opgraving van kasteel Huis ter Kleef door Erik Weber van de Archeologische Werkgroep Haarlem.
  • 11.00 en 13.00 uur: Het dagelijks leven in een belegerde stad. Het leven in Haarlem tijdens het beleg. Verteld aan de hand van het dagboek van Willem Verwer; hierbij komt ook Kenau aan bod. Door historica Maria van Vlijmen
  • 11.30- 13.30 en 14.30 uur: De ondergang van het Huis ter Kleef. Een spectaculair einde? Het verhaal dat het Huis ter Kleef door de Spanjaarden zou zijn opgeblazen met buskruit wordt al vele generaties doorverteld. Maar heeft die explosie écht plaatsgevonden? Wat leren de archeologische en historische bronnen ons? Hoe is het kasteel werkelijk aan zijn einde gekomen? Door archeoloog Tim Hoogendijk (Bureau Archeologie Haarlem).
 • Rondleidingen over het voormalig kasteelterrein door archeologen van Bureau Archeologie Haarlem en de Archeologische Werkgroep Haarlem.
 • Workshops: uitzoeken van vulling uit de kasteelgracht, dierenbotten onderzoek of bouw je eigen kasteel
 • Knutselactiviteit en speurtocht voor kinderen over het kasteelterrein
 • Verhalenvertelster Monique vertelt een verhaal over de Spaanse bezetter Don Fadrique , de zoon van de hertog van Alva, en zijn strubbelingen tijdens het Haarlems Beleg.  Kom luisteren naar het verhaal om 13.00-13.30-14.00-14.30-15.00-15.30 uur (duur ongeveer 15 minuten, geschikt voor jong en oud).
 • Workshop historisch koken voor jong en oud (aanmelden en tegen betaling)
  • 10.30-12.30 uur doorlopende kinderworkshop Middeleeuws broodbord & soep (ouders mogen hun kind natuurlijk begeleiden). Kinderen kunnen hiervoor gewoon inlopen, mits er genoeg plek is op tafel. Laatste inloop tot 12:00, daarna is er te kort tijd om het broodbord af te bakken).
  • 13.30-14.30 uur workshop Middeleeuws broodbord & soep voor volwassen (gaat door bij minimaal 10 personen). Aanmelden en betalen van te voren bij: marjolein@schooloffood.nl. Kosten €10,- p.p.
 • Mini-expo met onder andere  dierenbotten van Huis ter Kleef. Wat stond er op het menu bij de bewoners?
 • Bezoek een middeleeuws kasteelbouwmeester (Marius Erfgoed) in zijn atelier. Hoe ging het bouwen van een kasteel in z’n werk in de middeleeuwen en welke methoden om te meten, bouwen en tekenen zijn er en hoe werken deze?
Middeleeuws kasteelbouwmeester Marius (Marius Erfgoed) op locatie (niet Huis ter Kleef).

Wij werken samen met de Stichting Haarlemmer Kweektuin, NME Natuur en Milieueducatie (Gemeente Haarlem), Marius Erfgoed en de Archeologische Werkgroep Haarlem aan een mooi programma voor deze dag!

De Archeologiedagen op 16, 17 en 18 juni brengen het verleden tot leven met honderden activiteiten door het hele land. Ga underground bij de archeoloog en ontdek jouw geschiedenis!