Menu Sluiten

Tuinvaas en tulpomanie

Tegenwoordig denken we bij de Bollenstreek aan de gekleurde bloemenvelden die van maart tot en met mei het gebied tussen Leiden en Haarlem sieren en vele duizenden toeristen trekken. Dit rijk gekleurde gebied heeft een bijzondere historie. De bollenteelt kent zijn oorsprong in Haarlem die zich in de 18e en 19e eeuw uitbreidde naar de huidige Duin- en Bollenstreek. Hoe is dat zo gekomen? En wat was die tulpomania eigenlijk ook alweer?

Tijdens de uitzending op 14 april in het programma June tot Twaalf op NH Radio vertelde stadsarcheoloog Anja van Zalinge erover. Als Haarlemse vondst nam zij een tuinvaas mee: een rijkelijk versierde plantpot die in de 17e eeuw de tuinen van de welgestelden in Haarlem sierden. Het verhaal gemist? Lees het hele verhaal hier in PDF terug.

Presentatrice June laat de tuinvaas zien.

Tuinvaas
In de welgestelde tuinen groeiden bijzondere uitheemse planten en bloemen, waaronder tulpen en hyacinten. In tuinpotten kweekte men exotische bloemen maar ook planten, zoals yucca, laurier en oranjeboompjes. Omdat deze planten in potten stonden konden ze in de zomer buiten staan en in de winter gemakkelijk weer binnen worden gezet