Menu Sluiten

Historische Graphic novel over Haarlem verschenen

Tien tekenaars en vijf schrijvers creëerden samen een beeldverhaal over Haarlem, ter ere van de 775ste verjaardag van de Spaarnestad. Eind 2020 sloten zij zich een weekend lang op in het oude Slachthuis, samen met stadsarcheoloog Anja van Zalinge en de organisatoren van Stichting Doe Het Niet Zelf. Deze creatieve snelkookpan leidde tot de graphic novel ‘H-lem’. Het eerste exemplaar zou worden aangeboden aan burgemeester Jos Wienen, maar door de lockdown is dat uitgesteld. De publicatie kost 10 euro en is verkrijgbaar via www.graphicnovelweekend.nl en in onze museumwinkel.

Voorkant van de graphic novel H’LEM

Bavokerk verbouwen
Het fictie-verhaal gaat over de Haarlemse vastgoedontwikkelaar Wibo van Heggen en zijn assistente Kenau Hasselaar, die een slaatje proberen te slaan uit het feit dat er woningschaarste heerst en veel rijke Amsterdammers de markt verstoren door de huizenprijzen op te drijven. Ze stellen voor om de centraal gelegen Bavokerk te verbouwen. Door mysterieuze krachten die in de loop der eeuwen zijn opgebouwd in (en onder) de kerk, loopt hun plan anders dan gedacht.

Sfeerbeeld van het creatieve proces. Foto door Doe Het Niet Zelf.

Creatieve snelkookpan
Het proces om met vele makers in één weekend een boek te maken is een creatief en logistiek hoogstandje waarbij rekening wordt gehouden met vaardigheden van de verschillende deelnemers. Tekenaars willen vooral snel aan de slag met beeld. Schrijvers willen dat het verhaal interessant wordt. En een archeoloog wil het liefst dat alles gebaseerd is op historische feiten. Onder druk wordt alles vloeibaar en een flinke geschiedenisles van stadsarcheoloog Van Zalinge gevolgd door een brainstorm over de verhaal-lijn op de vrijdagmiddag, zorgde ervoor dat al in de eerste paar uur de neuzen dezelfde kant op gingen. De zaterdag stond in het teken van productie en een presentatie van de Haarlemse tekenaar Schwantz die vervolgens zelf ook een paginaspread mee-tekende. Toen op zondagmiddag om 17:00 uur de eind-toeter klonk, moesten alle pennen neer. Het resultaat van dit weekend is de graphic novel H’LEM en is te koop voor 10 euro via de website en onze museumwinkel.