Onlangs was het exact 30 jaar geleden dat bij het Huis ter Kleef de eerste schep de grond in ging en er gedurende vier jaar elke zomer werd opgegraven. Na zoveel onderzoek zou je denken dat we alles weten wat er te weten valt over Kleef, maar niets is minder waar.
Een paar weken geleden heeft er een klein booronderzoek plaatsgevonden. Een archeoloog van Erfgoed Haarlem ging samen de Archeologische Werkgroep Haarlem het veld in om nieuwe gegevens boven de grond te krijgen.
Boren naar veen
Er is een grondboring gezet bovenop de heuvel waar de resten van het Huis ter Kleef onder verscholen liggen. Het doel was de laag ónder de alleroudste sporen te bereiken: het restant van het veenlandschap dat hier ten tijde van de bouw van het kasteel aanwezig was. Een stuk veen uit de boring wordt opgestuurd naar een laboratorium waar dit stukje oude grond wordt gedateerd. Dit wordt gedaan met de C14 methode. Zo hopen de archeologen meer te weten komen over de ontginningsgeschiedenis van dit landschap en het moment waarop het kasteel verrees.