Menu Sluiten

Hoe oud is de grond onder Huis ter Kleef?

Onlangs was het exact 30 jaar geleden dat bij het Huis ter Kleef de eerste schep de grond in ging en er gedurende vier jaar elke zomer werd opgegraven.  Na zoveel onderzoek zou je denken dat we alles weten wat er te weten valt over Kleef, maar niets is minder waar.

Een paar weken geleden heeft er een klein booronderzoek plaatsgevonden. Een archeoloog van Erfgoed Haarlem ging samen de Archeologische Werkgroep Haarlem het veld in om nieuwe gegevens boven de grond te krijgen.

Met de grondboor wordt de ondergrond opgeboord.

Boren naar veen
Er is een grondboring gezet bovenop de heuvel waar de resten van het Huis ter Kleef onder verscholen liggen. Het doel was de laag ónder de alleroudste sporen te bereiken: het restant van het veenlandschap dat hier ten tijde van de bouw van het kasteel aanwezig was. Een stuk veen uit de boring wordt opgestuurd naar een laboratorium waar dit stukje oude grond wordt gedateerd. Dit wordt gedaan met de C14 methode. Zo hopen de archeologen meer te weten komen over de ontginningsgeschiedenis van dit landschap en het moment waarop het kasteel verrees.

Het vraagteken is het veen dat is opgeboord als onderste laag onder Huis ter Kleef. Van dit veen wordt de ouderdom onderzocht. Dit geef hopelijk meer inzicht in de ontstaansgeschiedenis van het landschap ten tijde van de bouw van Huis ter Kleef.