Menu Sluiten

Wij zijn weer open!

Na meer dan zes maanden dicht te zijn geweest door de Corona-perikelen, is het Archeologisch Museum Haarlem op woensdag 23 september weer geopend. Wethouder Marie-Thérèse Meijs zette om 13.00 uur het stoplicht op groen en zette  de deur van ons museum open voor het publiek.
Zij opende hiermee tevens de nieuwe vaste presentatie ‘6000 jaar Haarlem’. Wij zijn vanaf nu weer te bezoeken op woensdag en zondag.

“Het is prachtig dat dit leukste museum onder de grond weer, hetzij beperkt open kan zijn voor het publiek. In deze tijd, met de beperkte ruimte is het toch een hele puzzel. Wij zijn blij dat er ook nog vrijwilligers zijn die willen werken om bezoekers en ook schoolklassen te ontvangen.” aldus wethouder Meijs bij de opening.

Wethouder Meijs zet het stoplicht op groen en opent daarmee het Archeologisch Museum Haarlem weer voor het publiek.
Wethouder Meijs zet het stoplicht op groen en opent daarmee het Archeologisch Museum Haarlem
weer voor het publiek.

Wandel langs 6000 jaar Haarlem
Er is in de afgelopen maanden ook hard gewerkt aan de nieuwe vaste presentatie ‘6000 jaar Haarlem’. In vier vitrines krijgt de bezoeker een overzicht van zesduizend jaar archeologische geschiedenis van de stad. Te zien zijn onder andere de oudste vondsten, zoals stenen bijlen van 6000 jaar oud, vuurstenen werktuigen en aardewerk uit de prehistorie. Ook zijn nieuwe vondsten te zien als een prehistorische houten hak of pootstok, gevonden bij de Dreef en een 16e-eeuwse houten vogelkooi. Vondsten die  vertellen over ambachten, handel en ook alledaagse gebruiksvoorwerpen geven een indruk van het leven, koken, eten en spelen in middeleeuws Haarlem en daarna.  

Corona-proof open met stoplicht
Het museum is open onder strikte Corona-proof maatregelen en is open op woensdag en zondag van 13.00-17.00 uur. Vooraf reserveren is niet nodig, er mogen maximaal 8 bezoekers (ouder dan 13 jaar) tegelijk in het museum zijn. Een stoplicht bij de voordeur geeft aan of er plaats is voor bezoekers, bij groen kan men naar binnen en bij rood nog even wachten. De ingang is aan de Grote Markt en via een vaste route in het museum komt de bezoeker aan de achterkant van de Vleeshal, in de Spekstraat het museum uit.

Groepsbezoek en schoolbezoeken 2021
Wilt u langskomen met een groep? Dat is op dit moment niet mogelijk gezien de huidige coronamaatregelen. Wij ontvangen u graag in 2021! Wilt u alvast informatie, neem dan gerust contact op voor de mogelijkheden. U kunt mailen naar Marjolein van den Dries (educatie) mvddries@haarlem.nl

Bezoek ons museum ook online!
Wij hebben een aantal leuke spellen en opdrachten online gezet op onze speciale museum online pagina. Deze kunt u gebruiken in de klas of thuis. Ook kunt u onze leskoffer ‘Een koffer vol scherven‘ lenen om zelf een les over archeologie in de klas te geven.

Ook onze middeleeuwse Haarlemmer Cornelis is Coronaproof en ziet er na zes maanden weer naar uit om bezoekers in het museum te ontvangen!