Menu Sluiten

Burenplicht: begrafenisrituelen in Haarlem tot de 18e eeuw

Stadsarcheoloog Anja van Zalinge was dinsdag 26 mei te gast bij bij het radio programma June tot Twaalf in de ochtend op Radio Noord Holland.

Het onderwerp van deze dinsdag is de situatie rondom ziek zijn. Dat was in de middeleeuwen net even anders dan vandaag de dag. Er waren nog geen dokters en apothekers met een keur aan behandelingen en medicijnen, en ook geen ziekenhuizen zoals wij die nu kennen. Zieken werden thuis verzorgd en als ze geen familie of vrienden hadden die hen konden verzorgen, gingen ze naar het gasthuis. Als het slecht afliep en iemand kwam te overlijden, dan gold de burenplicht maar ook andere begrafenisrituelen tot in de 18e eeuw in Haarlem.

Luister via deze link het verhaal terug (vanaf 39 minuten). En het hele verhaal is ook te lezen in deze PDF.