Menu Sluiten

Haralem en Hollant- ontstaan en groei van een bijzonder graafschap – op locatie: de Grote of St.- Bavokerk

Vanaf 23 november 2020 lieten wij de tentoonstelling ‘Haralem en Hollant , ontstaan en groei van een bijzonder graafschap’ zien. De tentoonstelling stond niet in het museum maar op locatie: wij werken samen met de Grote of St.- Bavokerk. Op deze geweldig plek (onze buren) staat de tentoonstelling. En uiteraard wordt er aandacht geschonken aan de relatie tussen de graven van Holland en de Grote of St.- Bavokerk.

De Eerste Eeuwen van Holland
Zuid- en Noord-Holland bestonden niet altijd los van elkaar. Zo’n 1000 jaar geleden was er sprake van Holland, een machtig graafschap. Wie waren de graven van Holland, en over wat voor soort mensen regeerden ze? Wat gebeurde er allemaal in dit stukje Nederland in de middeleeuwen? Over het ontstaan en de geschiedenis van het graafschap Holland, dat heeft geleid tot de provincies die we nu kennen, ontdek je van alles in deze tentoonstelling. Natuurlijk met een speciale rol voor Graaf Willem II die onze stad in 1245 het stadsrecht gaf!

In de eeuwen dat het graafschap Holland uitgroeide tot een economische en militaire macht, gebeurde er van alles. Aanvallen van Vikingen moesten worden afgeslagen, het leger van de Duitse keizer werd succesvol bevochten en de heerlijkheid West-Friesland werd onderworpen. Tussen deze gebeurtenissen ontwikkelde zich ook nog een levendige handel, en groeiden kleine nederzettingen uit tot steden van formaat. Er is dus genoeg te ontdekken over de roerige begintijd van Holland.

De graven van Holland
Waar kwam Dirk III vandaan? Wie liet het Muiderslot bouwen? Bij wie hoorde Jacoba van Beieren en tegen wie vocht ze? Wie was Willem II die Haarlem Stadsrechten gaf? De vier graven en één gravin in deze tentoonstelling waren gezichtsbepalend voor de geschiedenis van dit gedeelte van Nederland. Ontdek alles over hun politieke achtergrond, intriges en natuurlijk oorlogsvoering.

Volop vondsten
De tentoonstelling “Haralem en Hollant” vertelt het verhaal van de graven en inwoners in video’s en tekst, maar er is ook genoeg te zien aan archeologische vondsten. Zo kun je een prachtig versierde zwaardschede bewonderen, een zogenaamde “klotendolk” zien en liggen er allerlei sieraden en gebruiksvoorwerpen van de vroege Hollanders in de vitrine.

Met dank aan:
De tentoonstelling ‘Haralem en Hollant’ is ontwikkeld naar het reizende tentoonstellingsconcept van TGV Teksten en Presentatie uit Leiden. De Haarlemse invulling is in handen van Bureau Archeologie Haarlem en het Archeologisch Museum Haarlem. Met bruiklenen van de Provincie Zuid-Holland, Vlaardingen en de gemeente Den-Haag.