Menu Sluiten

Bier & Baard

Tot en met 30 oktober 2022: Bier & Baard. Brouwen en drinken in vroeger tijden (1300-1700)

Wij vieren ons 30-jarig bestaan met de feestelijke tentoonstelling: BIER & BAARD. Als het gemeentelijk museum over stadsarcheologie zijn wij vanaf 1991 te vinden in de kelder van de Vleeshal aan de Grote Markt. In al die jaren zijn talloze archeologische onderwerpen uit Haarlem en omstreken gepresenteerd. Voor deze tentoonstelling is een selectie gemaakt van bijzondere bekers van glas, tin en aardewerk om bier uit te drinken. Opvallend zijn de baardmannen; kruiken en bekers versierd met baardige gezichten die in de 16e– en 17e eeuw immens populair waren. Anno 2021 zijn het deze aansprekende kruiken die de hoofdrol spelen in deze tentoonstelling.

De bierproductie is al vanaf de middeleeuwen onlosmakelijk verbonden met de stad Haarlem. Het begon als lokale productie maar al snel werd bier een van de belangrijkste handelsproducten en vond gretig aftrek tot ver over de stadsgrenzen. In de tentoonstelling wordt er aandacht geschonken aan alle facetten van het bier brouwen en drinken.

Bierproductie
Bier is al eeuwenlang een populaire volksdrank. De economie van Haarlem groeide en bloeide dan ook vanaf de middeleeuwen op de productie en consumptie van bier. In de 13e eeuw was er nog maar een klein aantal brouwerijen. Het bier dat werd geproduceerd was vooral voor de lokale en regionale markt bestemd. Maar het stadsbestuur begon al spoedig grootschalige productie van bier te stimuleren. Een hoge productie was goed voor de werkgelegenheid én voor de stadskas, door de belastingen op productie en consumptie van bier. Het Haarlemse bier werd erg geliefd en vond gretig aftrek tot ver over de landsgrenzen.

Bier kon de hele dag gedronken worden, waarschijnlijk kwam bij alle maaltijden de bierkan op tafel. Men dronk bier niet alleen om de dorst te lessen, bierdrinken maakte ook net als nu deel uit van sociale gelegenheden. Er werd door arm en rijk uitbundig gefeest en gedronken, aanleiding om te drinken was er genoeg en ook drankspelletjes werden gespeeld.  In de 17e eeuw werd een stevige drinker een ‘kannekijker’ genoemd.

Die bierkannen, in het bijzonder de baardmannen of de baardige steengoed exemplaren, staan centraal in de tentoonstelling BIER & BAARD.  Deze expositie geeft een inkijkje op bierbrouwen en bierdrinken in vroeger eeuwen,  met in de hoofdrol deze baardmankannen en kruiken die in de 16e– en 17e eeuw populair waren. Hoe werden ze gemaakt en wat heeft zo’n baardig gezicht eigenlijk te betekenen?

Laat u meenemen in de geschiedenis van de Haarlemse bierindustrie en het drinken van bier, aan de hand van eeuwenoude vondsten uit Haarlemse bodem en bewonder de prachtigste glazen en baardige gezichten!