Menu Sluiten

Bier & Baard

Vanaf voorjaar 2021 presenteren wij een nieuwe tentoonstelling: BIER & BAARD.

Bier en Baardmannen
Een aantal baardmankruiken

In deze tentoonstelling gaan wij in op een echte Haarlemse industrie: het bierbrouwen. Om bier te kunnen schenken en drinken had men naast bekers van glas en tin, vooral kannen en bekers van aardewerk.  In de 16e– en 17e eeuw produceerden een aantal pottenbakkerscentra zogenaamde baardmankruiken. De in die tijd immens populaire kruiken waren versierd met een bebaard gezicht. Volgens deskundigen waren die baardige mannen op de kruik speciaal bedoeld om de gebruiker te verleiden tot drinken. Maar wie dit gezicht werkelijk voorstelt, daarover zijn verschillende ideeen die in de tentoonstelling aan bod komen.

Baard gezocht!
Speciaal voor de tentoonstelling en de tentoonstellingsposter hebben wij de campagne ‘Baard gezocht’ gelanceerd. Wij zochten een posterboy voor onze nieuwe tentoonstellingsposter. Inmiddels hebben wij onze posterboy gevonden en gaan wij over een tijdje de foto maken.