Menu Sluiten

Gat in de Gierstraat: een eeuwenlang verhaal tussen stadsbrand en sloop.

Enkele tegeltjes met dierenfiguren die gevonden zijn bij de opgraving Gierstraat.

In de tentoonstelling ‘Gat in de Gierstaat, een eeuwenlang verhaal tussen stadsbrand en sloop’ zijn archeologische en bouwhistorische vondsten te zien uit de Gierstraat. Ze vertellen een stukje van het levensverhaal van een winkel-woonhuis en zijn bewoners. Een verhaal dat begint bij de rampzalige stadsbrand in Haarlem in 1576 en doorgaat tot de sloop in 2017.

Haarlem is van oorsprong een middeleeuwse vestingstad. Maar wie nu door de binnenstad loopt, ziet weinig middeleeuwse bebouwing meer op straat terug: gevels uit de 19e en 20e eeuw overheersen.  Maar klopt dat wel? Wie goed kijkt, ziet dat een paar kerken en het stadhuis nog zichtbare middeleeuwse elementen bevatten. En door onderzoek bij bouw, verbouw of sloop van panden in de binnenstad komen we steeds meer te weten, zo ook bij dit winkel-woonhuis aan de Gierstraat.

Verborgen bouwhistorisch verleden
Achter de 19e-eeuwse voorgevel bleken twee stadswoningen uit de  16e –  en 17e eeuw schuil te gaan. En onder de vloer lag  een 14e-eeuwse kelder verborgen van een middeleeuws huis dat eerder op deze plek heeft gestaan.

Het bouwafval vertelt ons over de indeling van het huis, de verschillende verbouwingen en het interieur. Het weggegooide huisraad en huishoudelijk afval vertellen ons meer over de leefstijl en smaak van de bewoners door de eeuwen heen.

Eeuwen verborgen historie, achter de gevel en onder de grond, is door de archeologen en bouwhistorici weer aan het licht gebracht. Zo is het levensverhaal van dit pand en zijn bewoners ontrafeld.  Het verhaal is nu te zien en te horen in   ‘Gat in de Gierstaat, een eeuwenlang verhaal tussen stadsbrand en sloop’ .

De tentoonstelling was te zien tot en met voorjaar 2021.