Menu Sluiten

Van Heinde en Verre

De tentoonstelling Van Heinde en Verre, opgegraven aardewerk uit Haarlem en Europa liet een kleine greep zien uit het aardewerk dat in Haarlemse bodem is opgegraven en van heinde –dichtbij- en verre -Europa en zelfs nog verder weg- afkomstig is.

2018 was het  Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed. Reden genoeg om een selectie van de uiteenlopende Europese vondsten in Haarlem eens bij elkaar te plaatsen. Van Mallorca tot Faenza, van Gent tot Keulen, Staffordshire en Brugge. Stukjes geschiedenis uit alle uithoeken van Europa zijn in Haarlem bij archeologische opgravingen tevoorschijn gekomen. Zoals ook eeuwenoud Haarlems servies honderden kilometers verderop, wordt teruggevonden.

Vanuit Belgiё, Duitsland, Italiё en Engeland kwamen doodgewone maar ook heel luxe potten, kannen, schotels, kopjes en borden in de Haarlemse huishoudens terecht. Zoals ook Haarlems aardewerk van dichtbij tot ver buiten onze landsgrenzen een bestemming kreeg.

In de tentoonstelling was een veelzijdig palet aan voorwerpen te zien; van baardmankruiken en puntneuskannen tot kleurige majolica, blauw-witte faienceborden en onthoofde heiligenbeeldjes: dit aardewerk laat zien hoe divers en internationaal de materiёle cultuur in het Haarlemse dagelijks leven al eeuwenlang is.