Menu Sluiten

Zondag 16 juni: de Haarlemse Archeologiedag in de Bakenesserkerk

Op zondag 16 juni organiseert Bureau Archeologie samen met het Archeologisch Museum Haarlem de Haarlemse Archeologiedag in de Bakenesserkerk, het kantoor van de Haarlemse archeologen. Deze dag staat volledig in het teken van archeologie en archeologisch onderzoek. Tussen 10.00-16.00 uur zijn er tal van activiteiten, rondleidingen en lezingen voor jong en oud.

Heeft u nog ergens een pot pijpenkoppen staan? Of een pijpje of pijpensteel in de tuin gevonden?  Neem ze mee!
Dan kunt u deze laten zien om er achter te komen wie dat pijpje gemaakt heeft en hoe deze nu precies in uw achtertuin terecht is gekomen. Dus schroom niet en neem de doos, tas, blik of pot met pijpen mee om meer te leren over de bijzondere historie van deze voorwerpen.
Als onderdeel van de Archeologie dagen is de PKN, Stichting voor Onderzoek Historische Tabakspijpen aanwezig in de Bakenesserkerk. Zij staan daar klaar om u meer te vertellen over uw vondsten. Oud en jong is van harte welkom en samen met u maken we er een interessante en inspirerende dag van!
Naast het determineren van vondsten verzorgt de PKN ook een lezing over de historie van de Nederlandse kleipijp en wat deze betekent voor de archeologie. Lees meer over de PKN op hun website: www.tabakspijp.nl

Het Gilde Haarlem geeft een aantal rondwandelingen in de Bakenesserbuurt.
Wist u dat Bakenes ooit het gebied van brouwers, schilders en pottenbakkers was? Bent u benieuwd, wandel dan mee met een gids van het Gilde Haarlem die u hierover zal vertellen. Aanvang: 11.15 – 12.15- 14.00 en 15.15 uur. ca. 45 minuten. Leuk voor alle leeftijden!

Mini expositie ‘archeologische vondsten van zolder.
Deze kleine tentoonstelling laat een aantal vondsten (gedaan in Haarlem) zien die recentelijk zijn overgedragen aan Bureau Archeologie Haarlem. Heeft u ook op zolder of elders in huis nog archeologische vondsten liggen, ooit gevonden ergens in Haarlem en bent u benieuwd wat het is? Dan kunt u langskomen om de spullen te laten determineren.

Programma:
Tussen 10.00 en 16.00 uur zijn er verschillende activiteiten, doorlopend te bezoeken:

 • Gruispluizen: sorteer zelf het materiaal uit beerputten: welke botje, pitten, zaden, stukjes aardewerk of metaal haal jij eruit?
 • Determinatietafel voor vondsten: laat je vondsten uit Haarlem zien aan de archeologen en zij vertellen er meer over. Alleen voor vondsten uit Haarlem, dus niet bijvoorbeeld iets van de vakantie is meegenomen.
 • Hoe oud is deze pijp? Leer meer over de kleipijpen en de makers ervan.
 • Kijk mee bij een archeologische tekenaar. Hoe teken je een archeologische voorwerp op schaal?
 • Kinderen activiteiten: speurtocht en knutselactiviteit voor kinderen.
 • Informatie en boekenstand: er zijn diverse archeologische publicaties te verkrijgen.
 • Leer meer over middeleeuws aardewerk, welke soorten aardwerk zijn er allemaal? Doe de quiz en weet meer!

Daarnaast zijn er op gezette tijden rondwandelingen en lezingen:

 • Wandelingen door de Bakenesserbuurt door het Gilde Haarlem.
  Vertrektijden 11.15 – 12.15- 14.00 en 15.15 uur. ca. 45 minuten
 • Mini lezingen in de kerkbanken.  
  • Om 11.00 uur: 6000 jaar geleden in Haarlem door Anja van Zalinge (stadsarcheoloog, Bureau Archeologie Haarlem)
  • Om 12.00 en 14.30 uur: De Nederlandse Kleipijp: over het maken en de makers.
  • Om 11.30 en 13.00 uur: Recht uit ’t Krom, archeologisch onderzoek aan het Krom. Door Erik Weber (Archeologische Werkgroep Haarlem).
   Schuin tegenover de Bakenesserkerk zijn in oude ophogingslagen veel interessante vondsten uit de middeleeuwen gedaan, zoals schoenen, kleding en scherven. Aan de hand van de vondsten weten we wanneer de Bakenesserbuurt is aangelegd. Daarnaast geven de vondsten een goed beeld  van het leven van de middeleeuwse Haarlemmers. Uit latere perioden zijn ook beerputten en waterputten gevonden. Hieruit komen interessante vondsten die ons meer vertellen over de bewoners.   
  • Om 15.00 uur: De archeologie en geschieden is van Huis ter Kleef door Tim Hoogendijk (Bureau Archeologie Haarlem).