12 februari: lezing over bouwhistorie in Haarlem

Wat is bouwhistorie en hoe komen wij meer te weten over de gebouwen in onze stad? Maarten Enderman is bouwhistoricus bij Team Erfgoed van de gemeente Haarlem en vertelt er alles over. Achter de gevels gaat namelijk vaak nog een hele biografie van de panden schuil, als je weet waar je moet kijken en hoe je deze sporen moet lezen.

Maarten verricht bouwhistorisch onderzoek in oude panden. Hij doet daarbij soms verrassende ontdekkingen en stuit op onverwachte pareltjes, zoals sporen van een klooster in de Warmoesstraat. Tijdens zijn lezing gaat hij in op de werkwijze van het onderzoek, wat voor sporen kan je allemaal aantreffen en dit zegt over de biografie van het pand. Maar ook: hoe bepaal je hoe oud iets is? En natuurlijk onthult hij zijn verrassende ontdekkingen in Haarlem. Een kijkje in de dagelijkse praktijk van een bouwhistoricus voor iedereen die nieuwsgierig is naar de historie van de stad!

Informatie en aanmelden
De lezing wordt georganiseerd bij de tentoonstelling Gat in de Gierstraat, over archeologisch en bouwhistorisch onderzoek aan een pand in de Gierstraat. Voorafgaand aan de lezing is het mogelijk de tentoonstelling te bekijken. De deuren van het museum gaan om 19.30 uur open, de lezing begint om 20.00 uur. Toegang is gratis, aanmelden kan via een mailtje naar info@archeologischmuseumhaarlem.nl