Programma Archeologiedagen Haarlem 2018

Zaterdag 13 en zondag 14 oktober doet Haarlem weer mee aan de Nationale Archeologiedagen. Er is een divers progamma samengesteld op 2 locaties: de Bakenesserkerk en het Archeologisch Museum Haarlem. De toegang is gratis. Bekijk het programma hieronder of download hier de flyer. Heeft u een vraag? Stuur dan een mailtje naar info@archeologischmuseumhaarlem.nl

ZATERDAG 13 OKTOBER BAKENESSERKERK 10.00-17.00 UUR
"Verborgen schatten uit de Gierstraat en Gracht'

Op dit moment wordt er door de archeologen van Haarlem onderzoek gedaan naar de duizenden archeologische vondsten die zij hebben opgegraven n de Gierstraat en in een eeuwenoude stadsgracht. Tussen 10.00-16.00 uur kan iedereen meekijken en meedoen met het onderzoek.

Het doorlopende programma is als volgt:

Kijkje in de keuken:
Doe mee en sorteer en identificeer dierlijke botten en plantaardige resten uit de beerput. Wat aten de bewoners van de Gierstraat?

Scherven brengen geluk
- Puzzel en plak mee aan aardewerk en glas dat is gevonden in een verborgen beerput uit 1675-1750. Wie lukt het om een voorwerp weer in elkaar te zetten?
- Help mee aan het onderzoek naar een bijzondere verzameling 17e eeuwse wandtegels met leuke, mooie, gekke en aparte afbeeldingen. De tegels werden gevonden in een oude bedstede-kelder.

Graaien in de stadsgracht
Sorteer, puzzel en plak mee aan de honderden vondsten van aardewerk, glas, bot, hout en metaal die gevonden zijn in een gedempte gracht uit de 17e eeuw (Kinderhuisvest). Wie lukt het om een voorwerp weer bij elkaar te zoeken?

Geheimen achter en onder de voordeur
Hoe komen we achter de geschiedenis en verhalen van een bijzonder pand? Uitleg over bouwhistoriche onderzoekstechnieken aan de hand van eeuwenoude bouwelementen uit het bijzondere pand aan de Gierstraat. Uitleg over historisch bewonersonderzoek.

Extra: lezing 'Achter de voorgevel en onder de vloer' om 11.00 en 14.00 uur.
Om 11.00 uur en 14.00 uur zijn er lezingen over de bouwhistorische en archeologische geheimen van een bijzonder pand aan de Gierstraat. Door bouwhistoricus Michiel van Dam en archeoloog Sem Peters.

ZONDAG 14 OKTOBER  ARCHEOLOGISCH MUSEUM HAARLEM  13.00-17.00 UUR
Beleef het beleg van Haarlem!

Ga mee terug in de tijd naar het jaar 1572! De woelige tijd van het beleg van Haarlem. Verhalenvertelster Monique vertlet een spannend verhaal voor jong en oud over Klaartje en Krijn, die in de stad Haarlem belanden net als het beleg begint. Hoe komen ze weer thuis en wat heeft een Spaanse helm hiermee te maken? Het verhaal wordt elk uur vertelt (13.00/14.00/15.00/16.00). Daarnaast is er nog veel meer te bleeven in het museum. Kom knutselen, speel oud-Hollandse spelletjes zoals tollen of knikkeren, versier je eigen tol van hout of doe de speurtocht vrienden onder vuur. En natuurlijk kan je ook altijd als 'archeoloog voor een dag' bij ons aan de slag met opgraven en andere opdrachten!