Erfgoed Haarlem

Erfgoed Haarlem is het kenniscentrum van de Gemeente Haarlem. Hier werken archeologen, bouw- en architectuurhistorici, monumentenzorgers, educatiemedewerkers en collectiebeheerders als erfgoedprofessionals samen met vele vrijwilligers aan de historie van Haarlem.

Door samenwerking wordt de kennis van het verleden van de stad nog completer en kunnen wij effectief archeologisch- en historisch onderzoek doen of laten uitvoeren.

Erfgoed Haarlem voert de wettelijke taken uit, geeft advies en verleent vergunningen voor (bouw)historisch- en archeologisch onderzoek. Wij werken aan de kennis en collectie van de stad: die wordt opgeslagen in ons depot en is zichtbaar in bijvoorbeeld het Archeologisch Museum Haarlem. 
 
De missie van Erfgoed Haarlem is: 

  • Erfgoed Haarlem maakt de kennis van het van het Haarlemse verleden inzichtelijk, toegankelijk, tastbaar en overdraagbaar voor een brede doelgroep en vergroot hiermee de betrokkenheid van bewoners, bedrijven en bezoekers bij de stad.

  • Erfgoed Haarlem staat voor meer dan behoud alleen, maar geeft vanuit een duidelijke visie aan wat waardevol is en waar ruimte zit voor ontwikkeling.

  • Erfgoed Haarlem is de schakel tussen verleden, heden en toekomst. Hierdoor zorgen we ervoor dat huidige en toekomstige generaties kunnen blijven genieten van de historische identiteit van onze stad.

Lees meer over Erfgoed Haarlem in deze folder (pdf).