15 en 16 oktober: Archeologiedagen in Haarlem

Archeologisch Museum HaarlemHaarlem doet mee aan de Nationale Archeologiedagen
Samen met Bureau Archeologie en de Archeologische Werkgroep Haarlem is een gevarieerd programma rond archeologie, Huis ter Kleef en het Archeologisch Museum georganiseerd. Bekijk hier het programma (PDF) voor zaterdag 15 en zondag 16 oktober.   


ZATERDAG & ZONDAG: Archeologisch Museum Haarlem
12.00-17.00 uur.

Maak een selfie met de middeleeuwse Cornelis
Ga op de foto met Cornelis! Cornelis leefde in de middeleeuwen in Haarlem. Zijn skelet is in 2012 tijdens archeologisch onderzoek op de Botermarkt opgegraven. Hij is daar gevonden samen met 44 andere personen. Zij zijn in de jaren 1435 en 1480 op de begraafplaats van het St. Gangolf Gasthuis begraven,  zo’n zes eeuwen geleden.  Tijdens de archeologiedagen is er middeleeuwse kleding aanwezig om  in stijl een selfie met Cornelis te maken. Deel je selfie op de Facbook-pagina van het museum. De mooiste selfie wordt beloond!

Wordt archeoloog voor een dag
Kom opgraven, beerputmonsters uitzoeken en puzzel de scherven aan elkaar. Help de archeologen en verdien een archeologiediploma! 

ZONDAG: Knutselen in het Archeologisch Museum Haarlem (12.00-16.00 uur) kosten: 4,00 euro p/p
In het Archeologisch Museum Haarlem kunnen kinderen onder begeleiding knutselen ter ere van de 25ste verjaardag van het museum! Geen zandtaartjes maar cupcakejes die je zelf mag versieren, natuurlijk met een archeologisch tintje!

 

ZONDAG 16 OKTOBER: Haarlemmer Kweektuin Kleverlaan 9, Haarlem
12.00-16.00 uur

Mini-lezingen
Kom in 20 minuten alles over de opgraving van Huis ter Kleef te weten:

§  Ronde 1 – 13.00-13.20 uur
§  Ronde 2 – 14.00-14.20 uur
§  Ronde 3 – 15.00-15.20 uur

Workshop kastelen bouwen (12.00-16.00 uur) voor kids!
Hoe zag het kasteel Huis ter Kleef er volgens jou nou echt uit? Laat het kasteel herleven en bouw met speciale 'kasteel-lego' mee aan het mooiste kasteel van Haarlem! Je kunt aan de slag met bouwstenen, torenspitsen, valhekken, raampjes en meer. Maak samen één groot kasteel. Geschikt voor kinderen en bouwlustige ouders. 

Workshop scherven determineren (12.00-16.00 uur): ga  aan de slag met de schervenplattegrond en onderzoek zelf eeuwenoude scherven! 

Workshop gruis uitvlooien (12.00-17.00 uur):Help mee met het uitzoeken van de honderden kilo’s gruis uit de gracht van het kasteel. Ga met een pincet en vergrootglas op zoek naar botjes, schelpen en kleine voorwerpen als knoopjes, dobbelsteentjes en spelden

Demonstratie potjes tekenen (13.00-17.00 uur): kijk mee met een echte tekenaar en leer waarom alle potten heel precies worden opgemeten en getekend.

Archeologisch booronderzoek naar de restanten van Huis ter Kleef  (12.00-16.00 uur)
De archeologen van Bureau Archeologie van de gemeente Haarlem en de archeologen van de Archeologische Werkgroep Haarlem voeren tijdens de archeologie-dag op 16 oktober een booronderzoek uit naar de restanten van de bijgebouwen op het kasteelterrein van Huis ter Kleef. Het onderzoek is voor iedereen te zien en  mee te beleven en de archeologen leggen uit  hoe het onderzoek in zijn werk gaat.